Glasvezel

 

In Capelle aan den IJssel leggen partijen als KPN en Open Dutch Fiber glasvezel aan. Ook bij gebouwen van Havensteder. KPN, Open Dutch Fiber of een van hun aannemers sturen bewoners een brief wanneer zij glasvezel gaan aanleggen.

Hieronder vindt u wat informatie over het aanleggen van glasvezel. Ook op de websites van gemeente Capelle aan den IJssel staan veelgestelde vragen over glasvezel.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Internet via glasvezel is snel, betrouwbaar en stabiel. Nu is een aansluiting op glasvezel nog gratis, later misschien niet meer. Dus ook al gebruikt u het nu niet, het is slim om alvast een aansluiting te laten aanleggen.

Moet ik betalen voor glasvezel?

Het aansluiten van uw woning is gratis. Voor de diensten (internet, TV, telefoon) die u eventueel via glasvezel afneemt, betaalt u wel. U betaalt dan iedere maand voor uw abonnement, net zoals bij uw huidige aanbieder.

Moet ik overstappen op glasvezel?

Nee. U beslist zelf of u overstapt op een glasvezel-abonnement. Het is wel handig dat uw woning alvast wordt aangesloten op het netwerk. Zo kunt u of een volgende bewoner altijd makkelijk overstappen op glasvezel.

Moet ik meewerken als ik geen glasvezel wil?

U hoeft geen glasvezel-abonnement te nemen, maar we vragen wel om uw medewerking. Alle woningen in een gebouw moeten namelijk worden aangesloten. De glasvezelkabel wordt van beneden naar boven getrokken, vaak via de meterkasten. Als de woningen beneden niet worden aangesloten, kunnen de bovenburen ook niet worden aangesloten.

Wat merk ik van het werk in mijn woning?

Dat verschilt per gebouw. Vaak komt de aansluiting voor glasvezel in de meterkast, maar soms kan het zijn dat deze in de woonkamer wordt aangelegd.

Ik sluit een abonnement af en de aansluiting van de meterkast naar mijn woonkamer moet worden doorgetrokken. Wat kan ik doen?

Soms kunt u zelf met kabels de aansluiting vanuit meterkast naar andere kamers in woning verleggen. Of de aanbieder van glasvezel kan dit voor u doen. Havensteder heeft hier geen rol in.

Ik sluit een abonnement af en nu moet ik een extra stopcontact in de meterkast hebben. Wat kan ik doen?

Een extra stopcontact aanleggen in de meterkast kunt u via een ZAV-aanvraag (zelf aangebrachte voorziening) bij Havensteder doen. U kunt het stopcontact zelf laten aanleggen of de aanbieder van glasvezel kan dit in veel gevallen voor u doen.

Welke rol heeft Havensteder hierin?

Vanuit de Telecomwet zijn zij, als huiseigenaar, verplicht om mee te werken aan de aanleg van openbare telecomnetwerken, zoals glasvezel. Tegelijk zien zij het als een kans om iedereen toegang te geven tot snel en toekomstbestendig internet.

Havensteder maakt met Open Dutch Fiber of KPN Netwerk afspraken over hoe zij het netwerk aanleggen binnen uw gebouw. We willen dat het netwerk netjes wordt aangelegd, zoveel mogelijk weggewerkt uit het zicht en uiteraard met zo min mogelijk schade aan het gebouw.

 

Bron: Havensteder

Contact Ons

Meidoornveld 192
2906 AH Capelle aan den IJssel

Ga naar de inhoud